Дом » Разкрита е вероятността за живот в системата TRAPPIST-1

Reclamă

Разкрита е вероятността за живот в системата TRAPPIST-1

Учени от Виенския университет разкриха, че всички планети в системата TRAPPIST-1 вероятно не са подходящи за съществуването на живи организми поради факта, че са лишени от атмосфера в резултат на суровата радиация на родителската звезда. Това се съобщава в статия, публикувана в списание Astronomy & Astrophysics.

Изследователите са анализирали данни от наблюдения на системата TRAPPIST-1 и други червени джуджета, което им е позволило да изчислят количеството високоенергийна радиация, излъчвана от звездата. След това те са моделирали въздействието на тази радиация върху възможните ранни атмосфери на външните планети и са определили скоростта на изпарението им.

Оказало се, че на всички светове атмосферите изчезват доста бързо – само за няколкостотин милиона години. Ако вместо около червено джудже планетите се въртят около жълта звезда от главната последователност като Слънцето, първоначално плътните атмосфери ще се превърнат в газови обвивки с различна дебелина, както сега се наблюдава за Венера, Земята и Марс. Младите червени джуджета обаче излъчват радиация с още по-висока енергия, така че атмосферите биха се изпарили още по-бързо.

Може да харесате още

Reclamă